úterý 20. října 2015

Život s bezlepkem

.
.... už desátý měsíc bojuji s alergií na lepek. Musím se přiznat, že začátky byly opravdu krušné :-(. Zjištění co vše obsahuje i jen nepatrné množství lepku bylo opravdu kruté. Ale  přece jen nejsem holka  :-) která se něčeho jen tak lekne, pustila jsem se do boje se vztyčenou hlavou :-). A bojuji a hlavně jíme tak nějak zdravěji celá rodina. Když si, ale vzpomenu na moji radost projevenou veselým jupíí u mrazáku nad nanukem bez lepku a reakcí pána který stál vedle mne a jeho větou- vždyť nanuky mají stále :-) se pokaždé usměji. Je pravda,že se alergikům žije už trošku lehčeji- na potravinách jsou vypsané alergeny, v restauraci se už dá také najíst bez obav a i na dovolené jsem měla objednáno jídlo s bezlepkem. Řecké jídla jsou lehounká a málo kdy zahuštěná i přesto mi pan kuchař pokaždé ukazoval které jídlo ano,či ne. Jedním slovem paráda. Když  mi letuška při letu podala svačinu s bezlepkem, tak se mi slzičky kutálely po tváři. Vím, že je mnozí jsou na tom podstatně hůř, tak tyto řádky prosím neberte jako chlubení. 
Mám doma samé chlapy a něco sladkého je u nás tak nějak samozřejmost, tak zkouším péct i bezlepkově . 


Dort bez mouky

 ( tento recept jsem dostala od kamarádky a moc nám zachutnal )

6 vajec
120 g čokolády na vaření
120 g cukr krupice
1/2 prášku do pečiva
višňová marmoška
2 šlehačka
ztuhovač šlehačky
ledové kaštany - tyčinka

6 žloutků utřeme s půlkou kypřičáku. Přidáme na páře rozehřátou čokoládu a ušlehané bílky na sníh s cukrem. Nalijeme do dortové formy, kterou jsme předem vymazali  a vysypali. Pečeme na 170° asi 30 - 35 min. Po vychladnutí namažeme marmoškou, navrstvíme ušlehanou šlehačkou a posypeme nastrouhané kaštany.





Moc Vám děkuji za nakouknutí a těším se na další chvilky s Vámi.
Zdena




10 komentářů:

  1. Milá Zdeničko, čas tak rychle letí a až dneska mi došlo, že jsem strašně dlouho neviděla žádný tvůj příspěvek. Ještě jsem si řekla - hodně práce, starosti, někdy prostě čas nezbývá... Ale za chvilku jsem zjistila, že se mi jen nezobrazují tvé příspěvky, nechápu proč! Už jsem všechno poctivě přečetla a prohlédla - tvoji práci s háčkem, Klárku, která roste jako z vody, úžasné fotky z Kosu, dobroty zavařované i pečené! Nastavení jsem zkontrolovala, tak teď už snad uvidím vše včas, tak se nezlob!
    Přeji krásný den, po prázdninách se ozvu a zajdeme na kávu!
    Pa, Helena

    OdpovědětVymazat
  2. Moje milá Helenko, měla jsem dlouho problémy se stránkami a můj admin- synek mne přehodil radši sem a to byl asi ten problém 😊Takže nemám ani žádný důvod se zlobiti. Já to ani neumím☺Ale jsem šťastná že jsi tu zase se mnou. Ozvi se a já se budu moc těšit. Měj se moc hezky a děkuji.

    OdpovědětVymazat
  3. Zdeničko, jsem ráda i s tebou a taky bych asi měla slzičky radosti. Opravdu k ní někdy stačí málo. Jsi šikovná, že nabízíš i jiným své zkušenosti. Já bych si tvůj dortík dala hned, ale bohužel, manžel jako diabetik ne, tak jsem polkla a jedeme dál. Peču jen se sladidlem, mimochodem taky to není nic levného a prý ani manžel nesmí moc mouky, ale to nepřeháníme. Před chvilkou mi volala moje Zdenička - dcerunka, má ve svých 48 letech už vysoký tlak a dostala prášky. No, většina z nás se potýká s nějakými problémy. Já jsem ráda, že je umíš s úsměvem na tváři řešit. Krásný zbytek dne přeji.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Libuško, moc děkuji. Na každé trápení není lék, což není dobré. Ale s úsměvem se to tak nějak líp snáší. Jsou i dny kdy mi to skřípe, ale vím že by mohlo být i hůř. Ale moje heslo je- hůř už bylo, teď je fan.☺a tak nějak se to potom zvládá.
      Dcerunku pozdravuj a držím vám všem palečky☺. Měj se moc hezky. Z.

      Vymazat
  4. Zdeni, tak ty máš tu alergii teprve pár měsíců, no to je docela blbý viď, když víš jak všechno chutná :-)) No ale ono se to v dnešní době asi opravdu daleko lépe nahrazuje než dříve :-)) A ještě jsou na teba všichni tak hodní :-)) Ten tvůj dortík vypadá úžasně, mňam :-))

    OdpovědětVymazat
  5. Zdeni moc děkuji. JoJo teprve se s bezlepkem seznamujeme☺
    Dortik je opravdu dobroučký ,vždy rychle zmizí☺
    Měj se moc hezky. Z.

    OdpovědětVymazat
  6. Zdeni asi to není moc příjjemné---tím že u nás tímto netrpí si to nějak neumím představit.....Dortík vypadá lákavě jen se zakousnout :o)
    ¨Měj se moc hezky...Martina

    OdpovědětVymazat
  7. Martinko, babička mi říkávala že zvyknout se dá na všechno. Občas to dře ale dá se. Jediný co mi chybí tak je čerstvý chlebík☺Ale co se dá dělat.
    Měj se moc hezky.

    OdpovědětVymazat
  8. Zdeni, musím souhlasit se slovy Tvé babičky...zvyknout se dá na všechno. I já se učím novému...i stravu měním... a když člověk ví, že to pomáhá, bere to nějak lehčeji, samozřejměji...Přeji pohodové dny. Věrka

    OdpovědětVymazat
  9. Věrunko moc děkuji za tvé nakouknuti a tvá písmenka, udělala jsi mi velikou radost.
    Měj se moc krásně.☺ Z.

    OdpovědětVymazat