čtvrtek 9. července 2015

Orlické hory

Druhý letošní sraz motorek - Kymco sraz
    se tentokrát konal v podhůří Orlických hor. Víkend byl tentokrát deštivý, ale i tak se nám moc líbil. Páteční cesta a zastávka v Týništi nad Orlicí- potřebovala jsem nutně koupit chybějící vlnu na šátek :-) a návštěva místního kostelíčka.
OLYMPUS DIGITAL CAMERAOLYMPUS DIGITAL CAMERA

ubytováni jsme byli v bývalé hájence ( teda teď už tak opravdu nevypadá- majitel hrabě Kolovrat se stará  dobře )
OLYMPUS DIGITAL CAMERA
sobota nás přivítala deštěm, ale zvládli jsme návštěvu -  Tvrz Hanička
Dělostřelecká pevnost  Hanička patřila do systému předválečného opevnění budovaného ve 30. letech minulého století proti tehdejšímu rozpínajícímu Německu. Hanička se nachází v Královéhradeckém kraji v okrese Rychnov nad Kněžnou, nedaleko státní hranice s Polskou republikou, tehdejším Německem.
Musím se přiznat- já jsem se prohlídky vzdala z důvodu mé klaustrofobie a hoďku a půl jsem si v místnosti pro návštěvy prohlížela videa. A protože jsem to viděla třikrát za sebou- musím říct historii Haničky si asi budu pamatovat dlouho :-)
WP_20150627_10_04_18_ProWP_20150627_10_04_01_Pro
další přejezd nádhernou krajinou a zastávka v nádherném    Neratově
Kostel Nanebevzetí Panny Marie v Neratově byl postaven mezi lety 1723- 1733. Kostel má půdorys tvaru kříže. V roce 1945 zasáhla kostel střela z pancéřové pěsti vojáka Rudé armády. Pří následném požáru shořela střecha kostela i věží. Kostel mnoho let chátral, poněvadž se nenacházely finance. Za posledních několik let se pomalu kostel vrací do své krásy. Stále zde pokračují stavební práce a asi ještě dlouho budou. Neratovský kostel s prosklenou střechou opravdu stojí za prohlídku.
OLYMPUS DIGITAL CAMERAOLYMPUS DIGITAL CAMERA
OLYMPUS DIGITAL CAMERAOLYMPUS DIGITAL CAMERA

vyjížďka pokračovala do města Rychnov nad Kněžnou, kde jsme měli dohodnutou prohlídku města se Zilvarem. V Rychnově začalo Poláčkovo léto s připomínkou 70. výročí úmrtí Karla Poláčka. Prohlídka města se Zilvarem byla zábavná a hlavně poučná. Setkali jsme se i s Magdalenou Dobromilou Rettigovou. A buchty od ní nám chutnali.
OLYMPUS DIGITAL CAMERAOLYMPUS DIGITAL CAMERA

bylo nás pět- teď na chvilku šest :-)
OLYMPUS DIGITAL CAMERAOLYMPUS DIGITAL CAMERA
WP_20150627_14_26_36_ProWP_20150627_14_33_15_Pro
Při cestě zpět - návštěva na Šerlichu. Samotný vrchol se nachází nedaleko česko- polské hranice. Na jihovýchodním úbočí stojí Masarykova chata z roku 1925. Počasí nebylo zrovna pěkné, ale i tak výhled na okolí Orlických hor jsme si užili. 
Tak to je vše z naší moto cesty. Bohužel fotek moc nemáme, poněvadž mi můj foťáček vypověděl službu. Tak zase příště. Mějte se moc krásně a děkuji za nakouknutí :-) 
                                                                                                               Zdena

Žádné komentáře:

Okomentovat